Over Elly Smits

Elly Smits is vanaf het begin van haar middelbare school bezig om haar missie, het welzijn van mensen helpen behouden en vergroten, bewust vorm te geven.

Zij heeft het geluk met een familie met goede genen en een gezonde leefstijl: ze heeft (groot)ouders en familieleden die gezond en tevreden hoogbejaard werden en worden. Zij kreeg een gezonde leefstijl met de paplepel mee. Op haar 16de jaar begon ze met Transcendente Meditatie (TM).

Meditatie was toen in opkomst bij managers die een bron van innerlijke rust zochten, om lekker in hun vel te blijven zitten in een wereld die snel veranderde.

Elly zag en ziet haar welzijn als een cadeau, dat bewust onderhoud vraagt. Door welzijn steeds centraal te blijven stellen en daarin op verschillende manieren in te blijven investeren, leeft ze steeds bewuster, op eenzelfde wijze als haar is aangeleerd.

Er is namelijk steeds meer wetenschappelijk bewijs dat de gezonde hoogbejaarden een prachtige leefstijl hebben om gezond oud te worden, een leefstijl die verloren dreigt te gaan en dus behouden moet blijven: ons cultureel erfgoed!

Haar sociale netwerk onderhouden, zinvol bezig zijn, natuurlijk bewegen, gezonde voeding, voldoende nachtrust, wandelen in de natuur en mediteren, vormen samen nog steeds de basis van haar dag.

Achter energie hebben, zit haar energieplan. Elly heeft genoeg tijd en energie voor de dingen die ze belangrijk vindt, door onnodige energievreters zoveel mogelijk te schrappen. Tijd voor leuke, energiegevende activiteiten is ook belangrijk om stress goed te reguleren en plezier te hebben in je leven.

Na haar studie geneeskunde heeft Elly de medisch specialistische opleiding tot psychiater en diverse psychotherapie opleidingen afgerond: Relatieen Gezinstherapie, Groepspsychotherapie, Milieutherapie en behandeling met EMDR technieken.

Elly was altijd op zoek naar meer inzicht in de context van de problematiek en behandelingsmogelijkheden. Gedurende haar werk als afdelingspsychiater, inhoudelijk manager en eerste geneeskundige heeft zij vervolgens diverse managementopleidingen gedaan om de dynamiek op beleidsniveau ook beter te begrijpen.

Het begrijpen van de context heeft Elly altijd weer geholpen om haar eigen positie te kiezen, grenzen aan te geven en ruimte te maken om die extra dingen te blijven doen naast haar werk, nascholingen en gezin, die ze belangrijk en fijn vindt.

Zo heeft Elly de tijd gevonden om zich te verdiepen in de yoga middels een yogadocentenopleiding en in de tango middels tangodanscursussen. Deze activiteiten ondersteunen niet alleen het verdiepen in de materie, maar helpen ook om te ontstressen, voldoende te bewegen en inspirerende mensen te ontmoeten.

Samen doen en verdiepen is tevens Elly’s liefdestaal, dus je begrijpt dat ze er energie van krijgt. In haar Praktijk voor Integrale Psychiatrie en Psychotherapie werkt ze met veel plezier samen om haar missie het welbevinden van (jonge) mensen te helpen  vergroten, vorm te geven.

De focus ligt bij duurzaam welbevinden op meer zelfregie. Door samen de context te verhelderen en te begrijpen, kunnen (jonge) mensen belangrijke  bij hen passende keuzes maken, waardoor ze hun balans  kunnen terugvinden en duurzaam kunnen behouden.

Meer zelfregie is de beste preventie  om zo weinig mogelijk klachten te krijgen en lekker in je vel te zitten. Genezen is goed, preventief handelen is nog veel beter.

Wat anderen zeggen over Elly:

‘Ik had al jaren last van angstklachten. Ik voelde me een complete mislukking omdat ik, ervaren neuropsycholoog nog wel, er maar niet van af kwam. Elly hielp mij op een andere manier naar mezelf te kijken. Zij zag mij, niet enkel mijn klachten. Ik leerde anders naar mijn angstklachten te kijken. En zo kon ik stapje voor stapje steeds meer keuzes gaan maken die beter bij mij passen. Mild zijn voor mezelf, goed zorgen voor mezelf. Heel praktisch en pragmatisch.’  Laura.

“Deze vorm van therapie heeft me laten zien dat ik niet faal, tekortschiet of raar ben. Het heeft me geleerd dat ik een som ben van uitdagingen, angsten, behoeften en talenten die voortkomen uit mijn geschiedenis, ervaringen en karakter. Met deze kennis op zak kan ik mezelf, de wereld om me heen en mijn plaats in deze wereld beter begrijpen. De lessen uit deze therapie koester ik, de innerlijke rust die het me heeft gebracht is onbetaalbaar.” Maggie Vierse

Informatie praktijk en praktijkhouder (mw M.E.C.P. Smits)

Praktijk kvknr 09206115, agb praktijk: 03073051; agb zorgverlener:03059753

 • Arts 1986; Psychiater 1993, BIG nr 99023965501/Lid Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP); Lid KNMG (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij ter bevordering der Geneeskunst); Lid intervisiegroep psychiaters Arnhem;
 • Psychotherapeute 1993, BIG nr 69023965516/Lid Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP), Lid van Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie (NVRG), Lid van de Nederlandse Vereniging voor Groepspsychotherapie (NVGP) (inclusief de Nederlandse Vereniging voor Klinische Psychotherapie), Lid VEN (EMDR) gevorderd.
 • Managementopleidingen bij Ina Vader (Vrouwelijke Artsen) en TIAS Business School Tilburg (Medisch Management en Stolte opleiding).
 • Kundalini Yoga docente: 2011
 • Werkervaring als psychiater/inhoudelijke manager/psychotherapeute:
  • 1993-1997: Klinisch Psychotherapeutische afdeling Persoonlijkheid stoornissen De Gelderse Roos (nu Pro Persona);
  • 1997-2009: Deeltijdbehandeling Kinder- en Jeugd Psychiatrisch Ziekenhuis dr Leo Kannerhuis, Centrum voor Autisme;
  • 2002-2009: eindverantwoordelijke behandeling/1ste geneeskundige Kinder- en Jeugd Psychiatrisch Ziekenhuis dr Leo Kannerhuis, Centrum voor Autisme;
  • 1993-1999 parttime en vanaf 2009-1 november 2022 werkzaam als ZGP (Zelfstandig Gevestigd Psychiater) in mijn Praktijk voor Integrale Psychiatrie en Psychotherapie in  het kader van de Specialistische GGZ en als leertherapeut voor artsen in opleiding tot psychiater.
  • januari 2022-november 2022 parttime bezig met schrijven van het (e)boek ‘Ongevraagd advies, als je meer uit je leven wilt halen’.
  • vanaf 1 november 2022 werkzaam als leertherapeut voor artsen in opleiding tot psychiater en psychotherapeuten in opleiding tot het BIG register psychotherapeuten naast activiteiten in het kader van preventie (geestelijke) gezondheidszorg problematiek.